مراقب لبنیات باشید


شیرها

تهران (پانا) – لبنیات منابع اصلی کلسیم هستند. علاوه بر کلسیم و مواد معدنی، ویتامین های زیادی در لبنیات وجود دارد و به سلامت دندان ها، استخوان ها و سلامت کلی انسان کمک می کند. در برخی موارد حتی مصرف لبنیات نیز توصیه نمی شود و باید از پرخوری پرهیز کرد

به گزارش جامعه ۲۴، لبنیات دسته ای از مواد غذایی هستند که ماده اولیه آن شیر گاو است. برای تهیه لبنیات بیشتر از شیر گاو استفاده می شود اما برای تهیه برخی دیگر از لبنیات از شیر بز و شیر گوسفند نیز استفاده می شود.

فواید مصرف شیر

شیر از حیوانات مختلفی به دست می آید که هر کدام خواص متفاوتی دارند. شیر شتر یک غذای کامل برای انسان است و حاوی بیشتر مواد مغذی است. ویتامین های مختلف موجود در شیر شتر برای سلامت انسان بسیار مفید است. کلسیم، فسفر و اسید فولیک در شیر شتر فراوان است. زن باردار باید در دوران بارداری شیر زیادی مصرف کند تا نوزادانی که از او به دنیا می آیند از سلامت جسمی و استخوانی برخوردار باشند. شیر گاو نیز خواص زیادی دارد.

شیر برای رشد بدن انسان بسیار مفید است و نوجوانان و کودکان باید برای سلامت دندان ها و استخوان های خود روزانه آن را مصرف کنند.

مضرات مصرف شیر

کربوهیدرات اصلی شیر لاکتوز است. در بدن برخی افراد آنزیمی برای هضم لاکتوز وجود ندارد و در اثر خوردن شیر دچار عوارض مختلفی می شوند. در برخی افراد حساسیت های زیادی به دلیل خوردن شیر ظاهر می شود و دچار دل درد شدید می شوند. توصیه می شود برای جلوگیری از واکنش های آلرژیک از شیر بدون لاکتوز استفاده کنید.

حساسیت به شیر می تواند یکی دیگر از مضرات شیر ​​باشد. مصرف شیر برای افرادی که به این ماده حساسیت دارند توصیه نمی شود. این افراد ممکن است آسم، اگزما، خونریزی شدید و ذات الریه داشته باشند.

یکی از پروتئین های موجود در شیر کازئین است. اگر بدن انسان به این پروتئین حساسیت داشته باشد، دچار التهاب شدید می شود. تاول ها و بسیاری از آکنه ها نیز ممکن است در بدن ایجاد شوند. در سنین بالا نباید شیر را به مقدار زیاد مصرف کرد، زیرا لاکتوز موجود در آن ممکن است باعث پوکی استخوان در بزرگسالان شود.

فواید و مضرات استفاده از ماست

ماست را می توان با تخمیر شیر با باکتری تهیه کرد. در این تخمیر، لاکتوز شیر به ماده ای به نام اسید لاکتیک تبدیل می شود. ماست سرشار از کلسیم و پروتئین است و برای کلسترول و فشار خون بسیار مفید است. استفاده منظم از ماست می تواند به پیشگیری از سرطان و مشکلات روده کمک کند.

یکی از مضرات شیر ​​وجود کازئین در آن است که افراد مبتلا به آلرژی را با مشکلات جدی مواجه می کند. ماست سرد است و ممکن است باعث میگرن در افراد شود. از دیگر معایب آن می توان به التهاب روده و اسیدیته معده اشاره کرد. برخی از افرادی که زیاد ماست مصرف می کنند ممکن است دچار سنگ کلیه شوند.

فواید و مضرات خوردن پنیر

یکی دیگر از محصولات لبنی که از افزودن کشک به شیر به دست می آید پنیر نام دارد. این ماده در صبحانه همه ایرانیان جایگاه ویژه ای دارد. این ماده خواص مفیدی دارد. وجود ویتامین A و کلسیم در این ماده سلامت انسان را به خطر نمی اندازد. اسید لینولئیک موجود در پنیر باعث کاهش بروز سرطان در بدن انسان می شود. این ماده بسیار مهم است، به همین دلیل است که پزشکان توصیه می کنند از مصرف پنیر غافل نشوید.

از مضرات پنیر می توان به نمک و چربی های اشباع شده اشاره کرد که منجر به بیماری های قلبی عروقی و فشار خون می شود. بنابراین نباید پنیر زیاد مصرف کنید. مصرف هر نوع لبنیات باید در حد متوسط ​​باشد.

فواید و مضرات خوردن کره حیوانی

کره دارای خواص فراوان و حاوی ویتامین های A و K2 می باشد این ماده سرشار از کلسیم و منیزیم است و مصرف روزانه یک قاشق چای خوری کره می تواند حدود ۱۰ درصد نیاز روزانه انسان را تامین کند. به بیماران تیروئیدی توصیه می شود از کره حیوانی استفاده کنند. این ماده برای سلامت استخوان ها مفید است و به جذب بهتر کلسیم در بدن کمک می کند. برای جلوگیری از لک شدن دندان می توان از کره حیوانی استفاده کرد.

ممکن است بعد از خوردن کره حیوانی دچار آلرژی شوید. اگر بعد از خوردن کره با علائمی مانند دل درد و اسهال مواجه شدید، به دلیل وجود لاکتوز در آن است و بهتر است کمتر مصرف شود.

فواید و مضرات خوردن کشک

کشک یکی از محبوب ترین لبنیات است و از مخلوط ماست و آب تهیه می شود. همچنین این ماده غذایی سرشار از کلسیم بوده و برای سلامت استخوان ها بسیار مفید است. با خوردن کشک می توانید به هضم غذا کمک کنید و در درمان بیماری های گوارشی مانند اسهال و زخم معده موثر است.

در تولید شیر، لاکتوز به اسید لاکتیک تبدیل می شود که برای افرادی که به لاکتوز حساس هستند مناسب است. برای سلامت و پاکسازی پوست، سلامت دهان و لثه انسان مفید است و افراد مبتلا به کلسترول بالا می توانند برای کاهش مشکلات قلبی خود از ماست استفاده کنند.

طبیعت این ماده سرد است و بهتر است در فصل گرما بیشتر مصرف شود. علاوه بر فواید این ماده، ممکن است پس از خوردن آن به دلیل نمک زیاد آن دچار فشار خون بالا نیز شوید. ماست ماده ای برای خوابیدن است و بهتر است هنگام رانندگی مصرف نشود و بهترین زمان مصرف ماست شب است.

با توجه به موارد ذکر شده توصیه می شود در مصرف لبنیات احتیاط کنید تا بعد از مصرف آنها دچار عوارضی نشوید. این ماده مغذی در مقایسه با معایبش فواید زیادی دارد. بنابراین توصیه می شود از مشاوره تغذیه کمک بگیرید و آن را در وعده های غذایی خود بگنجانید.